Cranio Sacraal Therapie Paard

Cranio sacraal therapie is een energie gerichte therapie waarbij gebruik wordt gemaakt van zeer lichte druk op botten en weefsels. De focus ligt op de schedel, de ruggenwervels en het heiligbeen maar omdat alle structuren in het lichaam direct of indirect met elkaar verbonden zijn door bindweefsel (fascia) heeft een behandeling invloed op het hele paard. 

De werking van het cranio sacrale systeem 

In het lichaam van het paard zijn verschillende pompen actief. Naast de ademhaling en de hartslag zorgt het cranio sacrale systeem voor de derde primaire levensfunctie van het lichaam. Dit stelsel regelt de werking van alles wat er in het lichaam gebeurt. Het hart zorgt ervoor dat er bloed door de aderen stroomt. De longen doen dat middels ademhaling door te zorgen voor de aanvoer van zuurstof en afvoer van kooldioxide. Het cranio sacrale systeem pompt hersenvocht vanaf de schedel (cranium) via de wervelkolom naar het heiligbeen (sacrum).

Het Cranio Sacrale systeem bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg, het dikke vlies dat daaromheen zit (dura mater) en het hersenvocht dat tussen die twee vloeit. Het geheel wordt omgeven door de botten van schedel, de wervelkolom en het heiligbeen.

De schedel van het paard bestaat niet uit 1 geheel maar is opgebouwd uit verschillende schedelbotten. De schedelbotten zijn door middel van hechtingen met elkaar verbonden. De schedel heeft als hoofdfunctie het beschermen van de hersenen. De wervelkolom bevat het ruggenmerg. Zowel de hersenen als het ruggenmerg worden beschermt door een dik vlies, de hersenvliezen en de ruggenmergvliezen, ook wel dura mater genaamd. Het  hersenvocht bevindt zich hier tussen.

De hersenen en het ruggenmerg vormen samen het centrale zenuwstelsel. Via een netwerk van zenuwen zijn de hersenen en het ruggenmerg met de rest van het lichaam verbonden. Vanuit het ruggenmerg treden tussen de wervels door bundels van zenuwvezels naar buiten die zorgen voor de communicatie tussen de hersenen en de rest van het lichaam. Deze bundels bevatten zowel motorische als sensorische zenuwen. De motorische zenuwen regelen de activiteit van de spieren, de sensorische geven informatie van de zintuigen door aan het centrale zenuwstelsel. Deze verbinding is de kernschakel en wordt de core-link genoemd.

Door filtratie van bloed wordt het hersenvocht (hersenruggenmerg vloeistof) gevormd. De hoeveelheid hersenvocht neemt via een ritmische productie regelmatig toe en af, waardoor drukverschillen ontstaan. Deze drukverschillen veroorzaken de ritmische beweging van het hersenvlies. Hierdoor zetten de botten van de schedel uit, vervolgens worden de wervels lichtjes van elkaar geduwd waarna het heiligbeen naar onder en vervolgens naar binnen roteert. Door de pompbeweging van het cranio sacrale systeem krijgen de cellen continu vers vocht toegediend. Na gebruik stroomt het hersenvocht weer naar de schedel en wordt  het weer opgenomen in de bloedbaan. Het ritme is vergelijkbaar met de beweging van eb en vloed, als een uitdijende en inkrimpende golf en is overal in het lichaam voelbaar.

Het doel van cranio sacraal therapie

Als gevolg van lichamelijke of emotionele trauma's kunnen er verstoringen in dit ritme ontstaan waardoor het hersenvocht niet meer vrij kan doorstromen. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor onder andere het zenuwstelsel, het immuunsysteem, de hormoonhuishouding of de psychische gesteldheid van het paard. Het natuurlijke ritme raakt uit balans, waardoor het paard niet meer optimaal kan functioneren. Het doel van cranio sacraal therapie is deze verstoringen te verhelpen.

Het weer in balans brengen en houden van het gehele lichaam kan van vitaal belang zijn voor de gezondheid, levensduur en welzijn van het paard.