Cranio Sacraal Therapie

Cranio sacraal therapie is een energie gerichte therapie waarbij gebruik wordt gemaakt van zeer lichte druk op botten en weefsels. De focus ligt op de schedel, de ruggenwervels en het heiligbeen maar omdat alle structuren in het lichaam direct of indirect met elkaar verbonden zijn door bindweefsel (fascia) heeft een behandeling invloed op het hele paard. 

 

De hersenen en het ruggenmerg vormen samen het centrale zenuwstelsel. Bundels zenuwvezels komen uit het ruggenmerg tussen de wervels en zorgen voor communicatie tussen de hersenen en de rest van het lichaam. Deze bundels bevatten motorische en sensorische zenuwen. Motorische zenuwen reguleren de activiteit van spieren en sensorische zenuwen geven informatie van de zintuigen door aan het centrale zenuwstelsel.

 

Het Cranio Sacrale systeem bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg, het dikke vlies dat daaromheen zit (dura mater) en het hersenvocht dat tussen die twee vloeit, Door filtratie van bloed wordt het hersenvocht (hersenruggenmerg vloeistof) gevormd. De hoeveelheid hersenvocht neemt via een ritmische productie regelmatig toe en af, waardoor drukverschillen ontstaan. Deze drukverschillen veroorzaken de ritmische beweging van het hersenvlies. Hierdoor zetten de botten van de schedel uit, worden de wervels lichtjes van elkaar geduwd en roteert het heiligbeen naar onder en naar binnen.

Door de pompbeweging van het cranio sacrale systeem krijgen de cellen continu vers vocht toegediend. Na gebruik stroomt het hersenvocht weer naar de schedel en wordt  het weer opgenomen in de bloedbaan. Het ritme is vergelijkbaar met de beweging van eb en vloed. 

 

Als gevolg van lichamelijke of emotionele trauma's kunnen er verstoringen in dit ritme ontstaan waardoor het hersenvocht niet meer vrij kan doorstromen. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor onder andere het zenuwstelsel, het immuunsysteem, de hormoonhuishouding of de psychische gesteldheid van het paard. Het natuurlijke ritme raakt uit balans, waardoor het paard niet meer optimaal kan functioneren. Het doel van cranio sacraal therapie is deze verstoringen te verhelpen.

 

Het weer in balans brengen en houden van het gehele lichaam kan van vitaal belang zijn voor de gezondheid, levensduur en welzijn van het paard.