Paardenmassage

Sportmassage is een hands-on techniek die zich richt op de spieren, pezen, ligamenten, slijmbeurzen en fascia van het paard. Door middel van massage worden blokkades opgespoord en indien mogelijk verholpen. Tijdens een (sport) massage wordt het hele paard behandelt. De massage stimuleert de bloedtoevoer richting spier en verhoogd de afvoer van afvalstoffen. De spieren krijgen meer lengte en gewrichten worden gemobiliseerd. Het paard krijgt meer bewegingsvrijheid waardoor zijn balans en coördinatie zal verbeteren.   

Wanneer kan een massage uw paard ondersteunen? Heel simpel gezegd; eigenlijk altijd! Ik masseer paarden het liefst als een ruiter een doel heeft om naar toe te werken. Welk doel maakt eigenlijk niet uit, dit kan bijvoorbeeld zijn het zadelmak maken van een paard, het opleiden voor de keuring, het opleiden van het paard in bijvoorbeeld de dressuur of spring sport of het herstellen in een revalidatietraject. Door het paard met massage te ondersteunen op weg naar een bepaald doel kan er direct ingespeeld worden op kleine veranderingen in het lijf zodat spiergerelateerde problemen voorkomen kunnen worden.

Ter preventie

Een preventieve behandeling geeft inzicht in het functioneren van het hele bewegingsmechanisme. Het kan dienen als ondersteuning in de opleiding. Het paard leert hoe zijn lijf functioneert, waardoor hij er bewuster en beter gebruik van kan maken. Dit zorgt voor een betere en snellere spierontwikkeling.

Periodiek

Bij een regelmatige behandeling ken ik uw paard en kan er direct ingespeeld worden op kleine veranderingen in het lijf zodat spiergerelateerde problemen voorkomen kunnen worden. Door paarden periodiek een sportmassage te geven blijven ze extra soepel in hun lijf en krijgen ze de kans om zowel fysiek als mentaal op juiste wijze te groeien.

Bij mogelijke klachten zoals:

 • moeite met stelling en buiging 
 • staken in de overgangen
 • moeite met verruimen of verzamelen 
 • de galopwissel naar 1 kant niet willen doen
 • traag aan het been zijn
 • op de sprong altijd naar links of rechts uitslaan
 • schieten  op de sprong of landen op 1 been
 • moeite met het strekken van de hals
 • onregelmatigheid
 • niet gepoetst willen worden of heftige reacties geven met opzadelen 
 • humeurig zijn of geen plezier beleven aan het rijden 

Tijdens revalidatie

Tijdens revalidatie kan sportmassage helpen om de spieren in betere conditie te houden. Het verbetert de bloedcirculatie waardoor er een beter herstel van blessures of ziektes plaats vindt. Revalidatie trajecten worden altijd ingezet in overleg met de behandeld dierenarts en als daar aanleiding toe is in afstemming met de trainer, hoefsmid,  zadelmaker of andere specialist.  Door samen te werken kan een zo optimaal mogelijk resultaat behaald worden.

Voor paarden met stress

Stress kan zowel psychische als fysieke klachten veroorzaken. Massage zorgt voor ontspanning. Een paard, welke in een goede fysieke conditie verkeert, zal psychisch  ook beter functioneren. Het paard zal zich zichtbaar beter voelen en meer vertrouwen krijgen.

Bij oudere paarden

Om oudere paarden fit en soepel te houden is massage een zeer welkome aanvulling.